Novi Zagreb

Published by Fran Bilić on

Dobro je poznata priča o Bošku Pepsiju Božiću i osnivanju KK Siget davne 1970. godine, a o tome se pisalo i na Telesportu. Ideja kluba bila je da se skupe dečki iz kvarta, druže i igraju gradsku ligu. Nakon šest godina klub mijenja ime u Novi Zagreb, a Pepsi postaje trener ekipe koju nakon preseljenja u Trnsko (dvoranu koja danas nosi baš njegovo ime) dovodi  do Prve jugoslavenske lige.

Klub kao takav više ne postoji, međutim, 2001. godine osnovan je klub pod imenom Muški košarkaški klub Novi Zagreb. Klub je bio u suradnji s KK Zagreb tako da je vodio Malu školu košarke i radio u dvije glavne škole (OŠ Zapruđe i OŠ Bartol Kašić) s igračima do 13 godina te ih kasnije slao u mlađe kadete KK Zagreb sve do njegovog gašenja. Kroz Malu školu košarke Novi Zagreb prošli su brojni igrači uključujući Širokog Matu Mandića i Lovru Buljevića, Jana Palokaja iz Zadra, Brune Solomuna iz Šibenke, ali i velike nade Hrvatske poput Mateja Bošnjaka i Luka Krajnovića. Nešto kasnije su se klubu priključili NBA igrači Dario Šarić, Mario Hezonja i Luka Šamanić te povremeni hrvatski reprezentativci Dominik Mavra i Luka Božić.

MKK Novi Zagreb bio je primoran pokrenuti se i napraviti svoje mlađe natjecateljske kategorije, ali i seniore! Od petnaest igrača prijavljenih za seniorsku ligu njih je deset prošlo Malu školu košarke Novi Zagreb, a čak je njih osam igralo kasnije zajedno u mlađim kategorijama KK Zagreb s kojim su bili višestruki prvaci Hrvatske.

Prva pobjeda

Tako se klub Novi Zagreb vraća svojim korijenima baš onako kako je Pepsi zamislio prije 50 godina: umjesto kvartovske ekipe tu je sada ekipa koja je zajedno napravila svoje prve košarkaške korake i prošla puno toga zajedno, Središće je zamijenilo Siget odnosno Trnsko, druženje nakon utakmice je i dalje obavezno, a najbitnija stvar je i dalje tu, igra se ozbiljna košarka! A kako igraju pokazali su u svojoj prvoj službenoj utakmici koju su uvjerljivo pobijedili.

Categories: Vijesti

0 Comments

Odgovori

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)